Sunday Bloody SundayLika seriös på bilder som vanligt :)

Har haft en trevlig helg hittills. Träffade mycket kul folk ute i fredags (varför hittar man svenskar överallt i Kyoto?), igår plugg och flummighet, fortfarande hela söndagen kvar som förmodligen kommer se likadan ut som på bilderna ovanför - plugg i kafeterian på universitetet fram tills 20.00. Har två stora prov som är imorgon och på tisdag och jag har bestämt mig för att för att få ashöga poäng (GLHF with that...). Hur mycket ord, regler, kanjis och böjningar som helst som ska kommas ihåg. Undrar hur min japanska är nu jämfört med för två månader sen? Förhoppningsvis något bättre. 

Däremot så har jag kommit på att det där med kanji är rätt kul faktiskt. Så det är en fördel då vi har ett prov på säkert 60-70st kanji. Återstår att se hur mycket jag tycker om att skriva sådana efter att jag faktiskt har försökt pluggat dom :) 

Jung Yong Hwa - 그리워서 (Because I Miss You)


Vill så mycket att dom gör en japansk version av den här låten. Från k-dramat "Heartstrings".

Oh, hello thar.


Har ett par gånger funderat på vart den här månaden har tagit vägen, min enda slutsats: pluggpluggplugg, utgång, sömn. Får hoppas på att det händer något mer spännande snart. Och att jag faktiskt känner att jag har tid att rensa i de bilderna som jag har tagit den här månaden.

Kommer ihåg när jag var den som alltid kollade bloggarna från Japan. Blev lätt irriterad när folket inte uppdaterade särskilt ofta. Ungefär stilen "Hur kan man inte ha tid att skriva ett intressant inlägg några gånger i veckan?!" Kan nu helt ärligt, från djupet av mitt hjärta, säga: Jag förstår varför.

Nu ska jag repetera ungefär 40 kanji, test imorgon. Och göra lite andra uppgifter i en bok. Åh, vänta... Ännu ett inlägg där jag säger att jag ska plugga? Tro mig: Story of my current life. Borde nästan lägga in det som en automatisk fras i slutet av mina inlägg. "Nu ska jag fortsätta att långsamt spränga min hjärna med omöjlig information! Hörs!"


Saknar min käre mor litegrann förresten.

Hur man blir cool inom design

Hittade den här bilden:Jag följde bildens råd och gjorde min egen version:


"Det finns inget dåligt väder....." Åh, jo.

Jag har börjat fundera på om min termometer verkligen fungerar som den ska. Det är så svinigt kallt på nätterna, men termometern visar ändå hela 16,9 grader. Det kan inte stämma någonstans. Inatt fick jag lov att kolla så att jag inte hade öppnat balkongdörren i sömnen, men det hade jag ju såklart inte.

För er som inte vet, så är japanska bostäder inte särskilt skyddande mot kyla utan mer mot värme - som jag har förstått det. Fönsterglasen har bara en glasskiva och (iallafall min) lägenhet är inte tätad någonstans. Om jag kikar mot dörren så kan jag typ se gliporna runtom.   

Tänk er då en vinternatt här framöver, då det är runt nollan utomhus. Och ett rum som inte är tätat, vars ägare som stänger av sin AC då hon går och lägger sig och sätter igång den då hon vaknar.
  • Ledtråd 1: Det blir småkallt i rummet efter 10 min, sådär att man vill sätta på sig en tröja
  • Ledtråd 2: Jag har alltså ingen värme som pumpar in i rummet på ungefär 6 timmar
  • Ledtråd 3: Landlord'en berättade att det en gång var 2 grader varmt på sitt rum då han vaknade
Jag tar gärna emot tips på hur jag kan minska riskerna att spendera resten av vintern här i Japan som is-staty.


Ingen framtisdröm.

Halvdränkt tjej säger hej


Konstig tjej i konstig klass. 

Jag har sån fruktansvärd natthumor just nu. Skrattar åt allt, trots att jag borde plugga. Känns som att det är det enda jag har gjort senaste dagarna, pluggat alltså. Och har jag inte gjort det så har jag spenderat tiden på att tänka att jag måste plugga. True story.

Sen kanske det inte går sådär jättebra att faktiskt göra det jag borde då jag jättesnabbt blir okoncentrerad och vill tankarna bara flimmrar runt i skallen. Det kan bero på att jag har kommit in i en rätt dålig (jättedålig) dygnsrytm. Försöker att ändra, men det är inte sådär superenkelt... :)

Hursomhelst, om ni undrar om jag faktiskt har drunknat i läxor (som jag skrev i förra inlägget) så kan jag tala om för er att så är nästan fallet. Ser fram emot helg... Lovar att lägga upp lite bilder från idrottsdagen så fort jag känner att jag har lite tid över.


Bilden ovanför är så klockren så jag storknar. Likheten är slående. Eller så är det bara min natthumor som busar... Förmodligen det senare alternativet. Kommer antagligen bara att sucka åt mig själv imorgon då jag är lite utvilad och kan tänka klart...

I'm off to läxböckerna igen! Får se när jag lyckas gå och lägga mig... Kvart över tolv nu, hmm...

Kvällsunderhållning


Kvällens underhållning! Tycker det är så kul att jag har börjat rita på vanligt papper igen. I ungefär tre års tid har jag roat mig med att rita i Photoshop med ritplatta, känns inte riktigt så original som att rita på papper. Har bestämt mig för att jag ska bli bäst på det här, hahaha...

Har inte behövt plugga någonting alls idag efter skolan, och det är så fruktansvärt skönt. Sådär riktigt lättande. Nästan som att jag har svävat på moln hela kvällen. Anledning till det är att vi har någon slags idrottsdag imorgon, och jag har lyckats flörta in mig på den mycket tacksamma sporten "Skolans fotograf"

Det var så fint väder idag när jag cyklade hem... Tänk er första dagen då man riktigt känner att det är vår - en sån dag var det! Trots hösttider. Tänkte att jag skulle hämta kameran och ta lite fina höstbilder (vi har faktiskt röda löv på många av träden nu!). Men vad tror ni händer? Jo, då jag satt uppe halva förra natten och pluggade så var jag såklart jättejättetrött. Och som vanligt efter skolan så somnade jag ju framför datorn, och missade hela det fina vädret. 

Imorgon blir det bilder från idrottsdagen! Om jag inte har drunkat i mitt läxhav vid det laget...

Behöver lite åsikter!


Funderar på att färga mitt hår. Antingen så blir det rödbrun-ish, eller så fortsätter jag att göra ljusa slingor för all framtid (inte riktigt, men ni fattar vinken). Förmodligen blir det framåt jul/nyår, då det inte var särskilt länge sen jag slingade håret sist. 

Känner mig lika kluven som på bilden!! (Haha...) Så nu hoppas jag att ni hjälper mig.

Som vanligt så ska jag nu forsätta att plugga. Har så otroligt mycket läxor, och jag har inte gjort särskilt många av dom den här helgen... Så det blir nog en lång natt, suck. Igen. Måste verkligen lära mig att planera bättre. Eller jag planerar, men planerna blir helt enkelt inte av. Den här gången skjöts planera upp av megahuvudvärk (oh you - Friday night ♥) och idag har jag tvättat, handlat och städat halva dagen. Och nu sitter jag och skriver här, onödigt.

amazarashi「光、再考」

amazarashi - Hikari Saikouそんな光
That kind of light

Pocky-dagen! 11/11/11


Alla som är något Japan-intressererade borde ha hört talas om "pocky". Godiset som återkommer om och om igen i animes och J-draman (och på universitetet...). Om ni inte vet så kommer här en snabb genomgång: Pocky är kexpinnar doppade i olika smaker som t.ex. choklad, jordgubb, hasselnöt, mjölk, banan, mörk choklad, grönt té, etc. Här säljs det överallt (såklart), men vet att det är svårare att få tag på i Sverige. 

Detta godis har då alltså en helt egen dag i Japan - 11/11 (ポッキーの日). Extra kul är det ju i år då det blir 11/11/11! 

Vem är jag och vad gör jag här?


Då jag har fått en hel del nya läsare, så tänkte jag att jag kör på en lite mer grundlig presentation av mig än den som redan finns i menyn. Behövdes inte innan då det mest var släkt och vänner som läste mig blogg (Hej mormor! Hur går det med datoranvändandet?).

Är det någonting mer än det här som ni vill veta så är det bara att fråga!!

- Vem är jag och varför valde jag att flytta till Japan av alla länder?
Jag heter Sofia, är 19 och kommer från Falun i Dalarna (härlig start på en presentation, imo). Pluggade media - grafisk kommunikation på NTI-Gymnasiet. Under 2a och 3e året läste jag steg 1 och 2 i japanska - två gånger! Hade en kurs i skolan, och en kurs som jag betalade för på kvällarna. Ena var med en svensk, och den andra med en japan, såg japanskan från olika sidor vilket var hur bra som helst. Någonstans i början av 3an bestämde jag mig för att på riktigt flytta till Japan efter studenten. Trots stora jordbävningar och katastrofer. Och här är jag! 

- Studier
Jag har som sagt läst japanska i 2 år i Sverige innan jag åkte hit. Kunde grunderna i grammatiken och två av de tre alfabeten som japanska består av. Kom hit, gjorde japanskatestet på språkskolan och hamnade i klassen ovanför jätte-nybörjar-nivån. Efter ett par veckor fick vi ett prov på kapitel 1-13 (vi började på kapitel 12 i min klass), och de kapitlena innehöll mer än vad jag lärt mig under de två år av japanskastudier i Sverige.
Jag pluggar japanska för att det är ett språk som jag sedan högstadiet har velat lära mig. Intresset började med animen Naruto, gick snabbt till många andra animes och sedan till musik och efter det även film/drama. Har inga planer på att stanna i Japan och plugga vidare på universitet utan jag kommer att åka tillbaka till Sverige i höst och förmodligen studera någonting som har med grafisk design att göra, sånt där får jag tänka på sen, haha. Däremot så är det helt klart möjligt att fortsätta plugga på universitet för dom som vill det!! Lärarna frågar hela tiden om det är någon som vill plugga vidare, och då har de extraklasser för dom som faktiskt kan tänka sig det. Vet inte riktigt vad de gör i de klasserna, men de lär sig förmodligen japanska.......

- Ninjas
Har faktiskt inte sett till några ännu. Fortsätter att spana.

- Boende
Min lägenhet är jätteliten och rätt skitig, men kostar bara runt 4500 kr i månaden med allt inräknat (gas, el, AC, internet, varmvatten och även prylar som TV, säng och kylskåp. Sånt ingår vanligtvis inte när du flyttar in). Tro det eller ej, med det här är en billig lägenhet. Har vänner där de betalar ungefär 4500 kr för själva lägenheten, men då är den tom när de flyttar in och måste betala el och sådant på det. Dock är de fräshare... Vi får se om jag flyttar någonstans framöver. Och som en liten notis: Antal kackerlackor so far: 1st, halvdöd.


Lovar, det ser mysigare ut än vad det faktiskt är.
- Mat
Hittills så har jag faktiskt inte lagat en enda riktig måltid i min lägenhet, haha. Däremot så har jag faktiskt kokat vatten och hällt i snabbnudelpaket!! Yoghurt, bananer, bröd och pannkaka är min specialitet. Grejen är att när jag går in i en matbutik så har jag ingen som helst aning om vad jag ska köpa för att göra en middag. Visst, det finns kött - men vad ska jag äta till det? Finns ju såklart massvis, men jag har aldrig lagat japansk mat, vet inte hur man tillagar bläckfisk eller andra konstiga skaldjur. Och plus att jag knappt har plats för att laga mat. Därför kör jag just nu på taktiken: Ät billigt, ät gott, ät på restaurang! True story. Har dock nu inhandlat jättedyr spagetti och färdiggjord sås, hmm...


Tror att det där sammanfattar rätt mycket. Som en slutgrej: Jag rekommenderar verkligen att du åker hit om du vill plugga! Visst, det är dyrt - men det är värt det. Tänk inte för mycket, bara gör det! Har gjort så mycket roligt och lärt mig så mycket om allt möjligt på bara en månad.

Om ni vill hit men inte vet hur ni ska göra eller vem ni ens ska prata med, så skriv ett mail till Go! Go! Nihon. De hjälper dig med allt som har med din resa att göra - helt gratis. Inte bara innan du åker, har även fått hjälp här i Japan också. Vattnet i min lägenhet smakade mögel och då fixade dom så att ägarna till det här huset satte dit ett filter på min vattenkran (smakar inte ens klor längre!!) .

Nu lär jag fortsätta att plugga. Har fortfarande 12 kanji att lära mig, 30 glosor, ett par miniuppsatser och fyra sidor med uppgifter att göra. がんばります~~!

Diverse bilder

Jag gör inte så mycket annat på dagarna än att umgås med folk och plugga. Så det finns inte så mycket att skriva om egentligen. Är nu iallafall officiellt laglig alien i det här landet - dvs. jag har något slags ID. Och idag har jag beställt en elektronisk ordbok som kommer att hjälpa mig asmycket på lektioner och då jag pluggar. Den borde komma imorgon eller på fredag... Pepp! 

Ni kan iallafall få lite bilder från de senaste dagarna!
Mobilsmycke!

Sudo shrine

För några dagar sedan cyklade jag, Isak och Toyota till ett litet tempel inte långt ifrån oss mitt i natten. Det sägs att människor har sett spöken och sådant där. Finns en del bakgrundshistoria till det här templet, men inget som jag kommer ihåg i exakta detaljer. Templet byggdes iallafall för att en viss arg själ skulle lugna sig, då den "själen" skulle få ett hus att bo i. Något i den stilen. Isak har en film på då Toyota berättar lite, kan länka den videon då han har lagt upp den på youtube. 

IKEA

Har ju som jag sa innan nu varit på IKEA i Osaka. Tåg från Kyoto till Osaka, och sedan en gratis buss som gick ut till IKEA. Väl där gick jag runt i lyckorus av att faktiskt kunna läsa saker på svenska i Japan! Samma känsla är det när man hittar böcker i bokhandlar (?) som kommer från Sverige, typ "Hur du stickar tumvantar, en bok från Värmlands skogar". Var massvis med japaner överallt, och vi var de enda svenskarna på restaurangen. Det fanns inga ätpinnar så det var rätt intressant att se alla dessa japaner äta mat med kniv och gaffel (märkes att vi var rätt ovana också faktiskt...).


Åt köttbullar, potatis, brunsås och lingonsylt! Och massvis med sallad!! Dock så blev jag riktigt besviken när jag upptäckte att det inte alls smakade som i Sverige... Kanske var det också lite för att maten kom ut nästan kall? Pluspoäng får dom iallafall för den svenska flaggan som satt i en av köttbullarna. 


Köpte iallafall på mig en hel del nödvändiga grejer. Som vanligt är det rätt svårt att låta bli att köpa saker som "förmodligen" är nödvändigt. Men, no hard feelings, jag tror nog att jag behövde ungefär allt. Sängkläderna, ny huvudkudde och Ahlgrens Bilar var lätt det bästa. Fattar inte att jag inte köpte upp ett helt lager med Bilar...


Sängkläder, badhandduk, kökshanddukar, huvudkudde och
garderobshänggrej (men inte på bild!), lådor, batterier och godis!
Dagen innan köpte jag skissblocket, pennor, etc. Kul!Äta sushi i Japan - check!

Sjukt vad sushi är godare här än på Sveriges sushirestauranger. Inte så konstigt kanske, men hade inte väntat mig den skillnaden. Och så fanns det ungefär tusen mer sorter än i Sverige, inte heller så konstigt... En tallrik med två sushibitar kostade 137 yen, jag tog 7 tallrikar, så det blev ungefär 75 kr eller något för mig. Var så mätt så jag halvt avled efter den sjätte, men fick bara lov att äta de där räk-bitarna jag såg också... Värt. 

Efter att ha provat knasiga juletider-hattar i en halvtimme - minst - så gick vi till ett purikuraställe och tryckte in alla tio i den lilla fotoautomaten. På något vänster så fick vi plats.


Imorgon ska jag och den långhåriga svenska killen till IKEA i Osaka!! Blir spännande att se hur vi tar oss dit med både tåg och buss... Men det lär väl ordna sig. Ska försöka att inte slösa bort alltför mycket pengar som man lätt gör på IKEA, haha... Undrar om maten där smakar svenskt?

Sushi-time

Idag har jag studiedag. Ärligt, jag har aldrig någonsin uppskattat en studiedag såhär mycket. Tänker göra alla de läxor som jag inte hunnit med tidigare, så den här dagen känns verkligen behövlig. Plus att jag igår sa till klassen "Varför åker vi inte till en kaiten?" (Sushirestaurang där sushibitarna kommer på rullband, för typ 100yen styck). Alla var lätt på den idén. 

Så, om vi hittar, så kommer jag äta sushi för första gången sen jag kom till Japan. Är inte det rätt dåligt gjort, att det går en hel månad innan jag äter sushi? Men det är för att sushirestauranger verkligen är dyrt här. Jag hade trott att det skulle finnas lika många kaitens som dryckesautomater. Okej, kanske inte riktigt så många, då det finns sånna automater på varje gata, överallt. Jag kan tänka mig att kaitens är ungefär som något slags sushi-McDonalds, och därför är det billigare? Eller något...

Känner lite press, då det är min vän som har sagt "Restaurangen ligger i närheten av stationen". Om jag känner mig själv rätt så behöver jag en lite mer detaljerad vägbeskrivning än så för att hitta, haha... Men vi får fråga oss fram. Hoppas verkligen att vi kommer dit. 

Kameran hänger med, så det blir bilder sen! Hörde något om att vi ska gå till billiga purikura-automater också!


Min klass om några timmar...