Kämpar på!

Hej på er vänner. Även om det verkar rätt osannolikt efter en veckas tystnad så jag kan tala om för er: Jag lever! Däremot så har jag inte tid att göra så himla mycket annat än att plugga hela dagarna. Går i skolan till 13 eller 15, efter det åker jag till något mysigt café och pluggar i en sisådär 6-7 timmar till. Nästa vecka är det nämligen slutprov, tre skoldagar håller det på. Så ni kanske förstår att jag har en del att gå igenom. 

Såhär står det på vårat schema inför proven: "Ni ska studera kapitel 31-50, det är viktigast. Men det är också viktigt att kunna kapitel 1-30. Då det gället kanji, provet kommet bestå av kanji från Unit 26-50, men också från 1-25. Så ni bör plugga på båda - men 26-50 är ju viktigast!" 

Med andra ord: Lär plugga tills jag avlider! Men det är ju så det ska vara inför slutprov.

Nu lär jag åka iväg med tvätt som dödar min studietid (Tur att dom har en sittbänk i tvättrummet. Glosor - here I come!). Har också kommit på det där att man lätt glömmer existensen av mat och fenomenet "toalett" när man pluggar, som om det skulle finnas saker som är viktigare än skolboken menar jag...

Vill känna att jag har tid att skriva om hur jag faktiskt har haft ett snöbollskrig i år, och hur det två dagar senare var 17 grader varmt på min balkong. Vill lägga upp bilder jag tagit till och från skolan. Och jag vill ha tid att göra en storstädning av lägenheten. 

無理です。(=muri desu=omöjligt)


15.3 grader, blev dock 17.4 som mest. I min lägenhet var det ungefär 12 grader samtidigt. 


Utsikten från min balkong, lite bättre än i förra lägenheten.
Eller ja, här lyfter jag upp kameran så högt jag kan. Det jag egentligen ser är en plastvägg. 


Här har ni ett bevis på att jag faktiskt är vid liv. Min hudfärg försöker dock få er att tro något annat...

Foton från slutet av januari

Tog lite bilder på vägen hem den där söndagen då vi gjorde mochi på en skola här i Kyoto.

Har faktiskt rätt mycket bilder liggandes i datorn. Tar lite tid att få upp dom på nätet för att jag är så fånig och bara måste fixa till dom på något sätt. Färger, kontraster, beskära, lite sånt smått och gott. Det är så synd att den här datorn är så seg, plus att man hela tiden i bakhuvudet hör "plugga Sofia, plugga Sofia, plugga Sofia...", haha. Tids nog så kommer bilderna upp iallafall!
Shonan no Kaze - "Shinainaru..."

湘南乃風 -「親愛なる...」Upptäckte att jag tycker om lugn, japansk reggae. Vad säger ni?

Japansk biograf

Nyss hemkommen från att för första gången varit på en japansk biograf, åkte med Makoto och Clara. Vi gick på premiären av "The girl with the dragon tattoo", dvs. "Män som hatar kvinnor" fast den amerikanska versionen, med japansk text. Betalade 1200 yen, vilket är en sisådär 100kr tror jag. Helt okej på en premiärdag. 

Filmen var överlag bra, även om jag inte förstod riktigt all engelska. Tyckte om den här mer än den svenska versionen, av vad jag minns från den. Men känner att man borde läsa böckerna för att riktigt hänga med. Den amerikanska versionen utspelas också den i Sverige, så jag har suttit och tittat på svenskt landskap och väder i några timmar. Saknar det inte speciellt mycket om jag ska vara riktigt ärlig. Känner mer lite småångest inför att åka hem till allt det "vanliga" som man är uppväxt och vad vid. Kan känna att jag inte riktigt är klar med mitt utforskade här, men det blir väl så när man bestämmer sig för att korta ner sin planerade ett års-resa till endast ett halvår...


Svensk och japansk bio skiljer sig litegrann från varandra har vi kommit fram till. I Sverige så går man helst med sina kompisgäng och tuggar i sig tonvis med godis och läsk så det knastrar i hela biosalongen. Här så var det förvånansvärt många som gick helt ensamma, och det var knäpptyst genom hela visningen. De tände inte ens lamporna förrän eftertexten var klar. Superskönt. 

Vet inte om jag behöver nämna så mycket om reklamen som är innan själva filmen... Ni kan nog tänka er...

Ska försöka leta reda på en biograf i Tokyo sen och se om de har "4D-filmer". Har hört lite om dom, ska tydligen vara något extra att gå på en sån filmvisning. Mamma, även om du inte förstår all engelska, tror du att vi kan gå på en sån film? :)


Dags att sova! Imorgon ska jag minsann städa och plugga för att sen göra mig fin för en kväll på stan! Trevligt!

The GazettE - 10 års jubileum


Som många av er kanske redan vet, så firar det japanska bandet The GazettE 10 år som aktivt band i år. Det är ett band som jag har lyssnat på sedan 14-15 års ålder. Jag har sett på så ofantligt många klipp och inspelade konserter, ritat av bandmedlemmar, klippt och fixat håret likadant som gitarristen Uruha, gråtit till sorgliga låtar, förklarat tusen gånger för vänner varför dom är så bra, ja ni vet... Ett helt vanligt fan alltså. 

GazettE ska den 10:e mars hålla en konsert utanför Tokyo i arenan Makuhari Messe för att fira de här 10 åren. Och jag hörde från någon att det också är den enda de har planerat för 2012, borde bli en rätt maffig konsert alltså. Förstår dock inte vaför dom inte tar den här konserten i Tokyo Dome istället? Kanske Mekuhari Messe kan ta in fler människor? Låter ju rätt otroligt... 

Ni får EN gissning på vem som har biljett till deras konsert........


För er som inte lyckades komma fram till ett vettigt svar på föregående fråga, så kommer svaret här:
Jo, jag har biljett till The GazettE's 10 års jubileum.

Jag skulle kunna skriva med CAPS LOCK och massvis med konstiga tecken från tangentbordet nu för att på något vis beskriva hur lycklig jag är - men det behövs nog inte. Ni som känner mig vet hur mycket jag älskar det här bandet, även om ni inte riktigt förstår hur jag kan göra det... haha.

Plus att vi (jag och min vän Sofia) har biljetter som är köpta inom fanclub'en, så vi har antagligen platser väldigt nära scenen. Åh, så pepp jag är, även om det inte riktigt sjunkit in att jag ska se dom live än. Borde kanske börja kika på boende och hur vi ska ta oss dit...
Söta dom var i början av sin karriär, aw...

疲れました。。。

Rubrik: "Tsukaremashita..." (Trött/utmattad)

Oj hjälp, vaknade nyss med ett supermega-ryck och bokstavligt talat flög upp från madrassen för att jag på något vis fick för mig att jag var sen till skolan. Nu känner jag mig som en hare som samlar sig efter att ha kommit undan en vakthund... Min tänkta tupplur på 20 minuter råkade spåra ur och jag hamnade på 2 timmar istället. Nu hoppas jag iallafall att det går bättre att plugga än vad det gjorde innan. 22:30...

För att uppdatera er lite om hur det går i skolan, så kan jag säga att det går lite sisådär. Jag förstår alla kapitel vi går igenom, men på proven när all grammatik kommer på en och samma gång, så är det kört. De senaste två proven har jag fått ett par - tre poäng under vad man ska ha för godkänt egentligen. Och det gör mig så frustrerad när jag egentligen förstår allting! Kanji och glosor är det ju bara sitta och nöta, så dom borde inte bli något problem på det stora provet sen, men grammatiken... Hur ska jag plugga för att lyckas separera på alla böjningar och sådant? Det är så fruktansvärt mycket nu. 

Det är ungefär det här vi ska ha gjort fram tills stora provet i mars:
  • 50 kapitel av grammatik. Varje kapitel innehåller nya kombinationer av verb-böjningar och slut-verb.
    (Försökte förklara litegrann, men var inte den enklaste uppgiften jag haft som hare).
  • Till varje kapitel är det kanske en 25-30 nya ord.
  • 500 kanji
    (Vad är då kanji? Jo, det här: 音楽、家族、飛行機、愛。Om ni bara ser enkla, fyrkantiga rutor så är datorn inte inställd på att kunna se japanska tecken. Då kan ni isåfall trycka här).
  • I det stora testet i mars ska man också skriva en uppsats på 400-600 tecken.
  • ... och har även fått för mig att det är ett muntligt prov.
Jag vill gärna ha tips från er som har studerat japanska, hur ni gör/gjorde för att komma ihåg all grammatik när det väl kommer till kritan. Jag avundas de som har superlätt för grammatik och knappt behöver plugga inför ett prov... :(


Det här är ett kylskåp, och det får plats mer än man tror faktiskt.
Mer bilder på lägenheten kommer, så fort jag faktiskt tar tag i städandet. Får bli i helgen.

Visste ni att...

... de flesta toalettpapper här har dofter?

... när man flyttar in i en lägenhet så ingår inte kyl/frys?

... Kyoto-bor är väldigt duktiga på att inte gå mot rött ljus, även om gatan bara är 2m bred? 
    (får skuldkänslor varje gång jag har bråttom och går/cyklar mot rött)

... backspeglarna på bilar går att fälla in för att kunna parkera närmre väggar, etc?

... tanter och gubbar på säkert 80 bast kör moped som galningar? 
    (Japans version av Sveriges 15-åriga tuffa mopedgrabbar, lovar)

... det lever apor i bergen runt Kyoto?

... man måste av sig skorna då man går in i omklädningsrum i klädbutiker?

... japaner har hur många produkter som helst av "macha"? 
    ("Macha" är grönt te som de har gjort glass, bakelser, kaffe, drinkar osv, utav.)


Google-bilder

21:12


Sitter just nu och pluggar för fullt. Har bestämt mig för att jag kommer att klara slutprovet som är om en månad, även om jag kanske måste kämpa en del för att komma ikapp med sånt jag har missat/inte förstått. Ni anar inte hur mycket grammatik det är i det japanska språket. Kanji och ord är ju piece of cake att lära sig om man bara hittar rätt metod att komma ihåg allt. Men grammatiken... Puh.

För er som undrar, bredvid en pyttelilla datorn står det en pytte-pytteliten datorliknande sak. Det är min bästa vän i alla lägen häromdagarna. Min elektroniska ordbok - Denshi jisho. Är så glad att jag köpte den, istället för att leta i evigheter i min pocket-ordbok som jag hade med mig hit. Bara att skriva in ord, kanji eller vad som helst så hittar den i princip allt. 

Att slita sig från en påbörjad teckning...Tog mig lite fri tid igår kväll och började på en teckning. Trodde att jag bara skulle sitta i ett par timmar, för att sen göra den enda läxan vi hade tills idag. Men icke, där sitter jag och märker att det börjar bli bra, med vetskapen om att om jag slutar att rita, så kommer jag aldrig att fortsätta på just den här. Det är lixom bara så jag fungerar. 

Så mitt dilemma:
Fortsätta rita och inte hinna med läxan inför morgondagen, eller träna på de där 24 kanjisarna och istället missa en fin bild...

Hmm...

Jag gick och la mig halv fyra.

Nu ska jag iallafall se till att göra lite nytta utav dagen. Äta lunch/middag och sen tvätta kläder. Brukar åka till ett allmänt tvätt-ställe där man betalar 300yen för en tvätt. Där är väl en sisådär 25kr. Lite av ett rån kan man tycka? Men jag får tid att plugga samtidigt som jag väntar på att tvätten, så det kanske är värt det. (Rena kläder är i och för sig ganska värt det med...)

Visste ni att i Japan tvättar man kläder i kallt vatten?