At the moment, 20.13


Det är kväll, jag sitter som vanligt och pluggar. Insåg att jag hade mycket mer att göra än vad jag trodde, haha. Får se om jag hinner klart innan jag lägger mig. Tänkte nästan försöka att lägga mig innan midnatt den här gången. Om jag hinner så skulle det isåfall vara ett once in a Kyoto-student-lifetime moment.

Och medans jag pluggar så halvt kikar jag på en konsert med CN Blue på Youtube! Tycker att dom är lite charmiga. Särskilt när han sångaren i mitten (Jung Yong Hwa) är en av mina favoritskådespelare... :)

Dom har så härliga diskussioner mellan låtarna, hahaha. Dog av skratt då dom pratar i del 7

CN Blue: 1st Live Concert 2010 Korea


Ett par låtar

Måste bara dela med mig av de här två låtarna. De här är nog de som satt sig närmast hjärtat sen jag började lyssna på japansk musik för ett antal år sen. Och det var nog dessa två som fick mig att inse att man inte bara behöver lyssna på genrer som t.ex. Visual kei.

(Om rubriken ovanför videoklippen ser konstig ut, eller om du inte kan se den alls - tryck f5 en gång!) 

Gackt - Last songTohoshinki (DBSK) - Love in the IceAh, så bra så jag avlider.

Halloween!

Åh, igår var en sån bra dag. Kul i skolan, kikade på basketturnering, halloweenparty, utgång och kom sen hem vid ungefär halv sex på morgonen. Asbra! 

Basketturneringen var rätt kul att se på. Det var KICL (språkskolan) som hade anordnat den, så det var inte mer än 3 kill-lag. "Vårat" lag förlorade rätt stenhårt mot de andra två lagen, haha. I sista matchen så skrattade alla samtidigt som de spelade för att det andra laget fick poäng på poäng hela tiden. Matchen mellan de andra asiat-lagen var hur intensiv och jämn som helst. Riiiktigt spännande! Vi tjejer på "läktarn" satt och gjorde massa "whooaaa"-ljud hela tiden åt dom.
Spontan som jag är, så försökte jag få med de andra tjejerna på att göra ett eget lag, bara sådär! Men fick tillbaka ett rätt stort "nej" och ett par konstiga blickar. Hade så mycket energi så jag visste inte vad jag skulle göra av mig själv. Sprang runt och jagade en boll med Makoto sen när allt hade slutat. Bra. 
Några av dom som var i "vårat" lag.Efter basketturneringen så kom vi alla överens om att vi skulle ses på kvällens halloween-party på universitetet! Det var inte många som tänkte klä ut sig, men jag hade minsann planer på att iallafall göra en rolig sminkning av något slag - typ joker. Men trött som jag var när jag kom hem så somnade jag ju såklart, och vaknade av att Piff & Puff bankade på dörren och frågade om jag skulle cykla med dom ner! Med tanke på att partyt bara skulle hålla på i 1½ h, och det hade redan börjat när dom knackade på så blev det inget av någon joker-sminkning. Tråkigt. Väl där så pratade vi med japanska studenter i cosplay-dräkter, lekte lekar, och jag fick nog vara framför kameran lika mycket som bakom. "Åh, vi har sett dig förut här i kafeterian, kan vi ta en bild tillsammans?!" Den stilen. Hur kul som helst.


Den där stora roboten är så läskig... I luckan på magen sitter det en liten docka som ser ungefär likadan ut.
Tror att det är några studenter på skolan som har gjort den tidigare.
Någon som vet vad själva roboten heter?

I Japan firar man tydligen inte Halloween på samma sätt som man gör i t.ex. Sverige. Här har man sina halloween-kvällar hemma med kompisar, och sen är det inte mer med det. Medans man i Sverige knackar på dörrar, och verkligen är utomhus med sina dräkter. Här har man inte på sig sånt när man inte är på själva evangemanget. 

Men Piff & Puff och Fantomen från Operan gick minsann ner med sina utstyrslar på stan efter att vårat stora gäng på 15 pers hade tryckt ner sig vid samma bord på Osho (restaurangen som jag nämnde här). Personalen hade möblerat om och lite så för att vi var så många. Service x3000. Är inte sådär riktigt säker på att personalen helt frivilligt skulle göra så på en vanlig restaurang i Sverige? 


Helbra dag! Älskar att bo här.

「がんばってね!!」(Kämpa på!)

Åh, torsdagar. De här dagarna är alltid lika sega, och man är alltid lika trött. Iochförsig så sover jag rätt dåligt under vardagarna då jag sitter uppe på nätterna och pluggar. Och det verkar som att det alltid är torsdagen som får ta smällen, haha. Sista lektionen från 13.30 - 15.10 bestod mest av egna tankar som "Nej Sofia, somna inte. Nej, låt bli. Titta på vad läraren gör...". Måste se till att komma in i något riktigt pluggsystem, även om jag tycker att jag har varit ganska duktig ändå de här veckorna... Särskilt då man kommer direkt från en 3årig media-utbildning i Gymnasiet där man knappt visste vad "plugga" betydde. (Någon som känner igen sig i det?)

Jag vet då bättre nu. Men är ju här för att lära mig, visst?

Kom hem från skolan och somnade direkt. Och extra svårt är det att hålla sig vaken när man slår på AC'n på 24 grader och det blir sådär mysvarmt. Plus att jag alltid sitter i sängen och pluggar. Hm, dålig kombination. 

Om jag förstod läraren rätt så har vi dessa läxor tills imorgon:
 • 10 kanji
 • ~30 glosor
 • Två sidor med uppgifter som ska sammanfatta föregående kapitel
 • Ytterligare två sidor med uppgifter som förbereder nästa kapitel
... som varje dag alltså! :)

Så ja, jag har lite att göra nu. Med tanke på att jag inte pluggade innan jag somnade, och att klockan nu är 19.00 här. Och på måndag har vi kanji-prov på hälften av de som vi lärt oss hittills. Dvs. ungefär 60 st. Är så avundsjuk på asiaterna i klassen som redan kan skriva sånt där joxxmoxx, haha... Men jag ska nog komma ikapp!! (Drömma får man göra, va?)

Jättekul att så många har kollat in på bloggen!! Ska svara på många av era frågor och sådant när jag får lite tid över, förmodligen till helgen! 


Några av asiaterna som kan skriva på joxxmoxx.

Hur man lär sig 100 kanji på 1½ vecka


昼 - Tecknet för "dagtid", fast utan ögonen då.
"こんにちは!" betyder "Goddag!"


買う - Tecknet för "att köpa".


Det är såhär jag gör för att komma ihåg de 12 kanjis som vi får i läxa varje dag!! Mitt sätt är att se många av de kanjisarna som vi lär som gubbar och figurer som visar vad kanjit betyder. Tecknet för "att läsa" ser ut som en liten figur som håller i två böcker, etc. De ovanför kommer jag ihåg genom de repliker som jag gett dom, haha!

Höst!


Medans asiaterna i min klass har klagat på att det har varit kallt i Japan i ett par veckor nu, så har vi svenskar gått i linnen och shorts. Själv tyckte jag att det var svensk sommarvärme när jag kom hit för nästan en månad sen. Trots 25 grader och ständig sol sa en lärare "Det börjar bli lite kallt i Japan nu". Vad gjorde jag? Jo, jag skrattade.

Nu har det faktiskt varit lite småkyligt i ett par dagar, t.o.m. så att mina svenska vänner drar på sig tröjor och långbyxor. Själv stog jag den här morgonen och valde mellan kappa eller halsduk... Men det är sådär att det är jättekyligt på morgonen, sen blir det runt 20 grader mitt på dagen om det är sol. 

Halsduk is the shit. Asmysigt. 

Har förresten t.o.m. blivit lite röda löv på träden nu! Men jag kan inte riktigt få den där höstkänslan som i Sverige när man halkar runt på stora löv på trottoarerna... Japanerna är ungefär lika renliga av sig som ni säkert har hört. Dvs. dom sopar utanför sina små hus och butiker varje morgon och kväll. 

Bara 10 kanji i läxa tills imorgon! Känns nästan som att jag har en hel helg ledig bara för det, haha.

En ungefärlig vardag från mitt liv i Kyoto

Ungefär såhär ser mina dagar ut här i Kyoto. Nu är det bilder från två olika dagar, men iallafall. Kan ju vara kul för er att se!


~ 7.00


~ 8.35. Den obligatoriska bananen i cykelkorgen är icke till för att glömmas. 


~ 8.50. Väldigt lite cyklar sådär tidigt på morgonen. True story.
(Idag på eftermiddagen var jag nära att välta en hel rad med cyklar för att de är packade så tätt).


~ 8.59. Försöker hinna med att plugga det som man inte orkade med natten innan. (Note: Hinner aldrig).


9.00 - 12.30/15.00. Har askul i skolan med en helhärlig klass!


~ 13.00. Favoritrestaurangen där man äter sig mätt för resten av dagen för typ 40 spänn.


Efter skolan så typ hänger vi tills någon kommer på att det är en bra idé att göra de ton av läxor vi får varje dag.


Sitter i universitetets kafeteria och pluggar 2-3 timmar på eftermiddagen.


Den här skolan är så fin. Ska fixa lite mer bilder på den någon gång framöver.


Åh, hit kommer jag gå varje kväll efter att jag pluggat i kafeterian. Taket på universitetet. Älskar det.


Såhär ser det ut där uppe på kvällen. Lite fint, japp.


Kommer senare hem och försöker läsa lite manga, njuter av värmen från AC'n, somnar till flera gånger
för att man ständigt är utmattad, kollar på konstiga japanska TV-program...


... tills man inser att man faktiskt har en del plugg kvar att göra. Så sitter man och studerar tills klockan blir alldeles för mycket och man måste gå och lägga sig ~ 1.00 - trots att man inte gjort klart allt. (Note: Gå till klockslag ~8.59).

Sounds fun? Kom hit! 
www.gogonihon.com

Jidai Matsuri

Har nyss kommit hem från en av de största festivalerna i Kyoto - Jidai Matsuri. Den är också "känd" för att vara en av de tystare... och det var den. Polisen ropade t.o.m. ut i högtalare att man skulle hålla ljudnivån nere. Men det var nog för att inte skrämma djuren som var med i paraden. 

Ska lägga upp lite bilder på festivalen imorgon eller senare ikväll. Har ett test på 13 kapitel imorgon, så jag lär nog plugga just nu... Plus de där obligatoriska 12 kanjisarna som vi har varje dag. 

Och så måste jag berätta att min syster fyller år idag!! Så grattis på 15-årsdagen Maria, din lilla fjärt. Fattar inte att du har blivit stor så snabbt, var det inte jag som nyss fyllde 15..? Ha en toppendag och ät lite tårta åt mig. Saknar dig!Wihihi, bästa klassen


初級 B - 11/12
(Basic B)

Killar och frisyrer

Jag har kommit fram till att det är många fler killar som fixar håret än tjejer här i Japan. Vi har pluggat i universitetets café några dagar nu, så man ser unga människor överallt. Och det är verkligen så att nästan alla killar där går runt med perfekt frisyr. Jag klagar dock inte... :)

Killar är alltså mer utseendefixerade än vad tjejerna är. Plus att jag inte har sett en enda kvinnlig frisör än. Knepigt.


En dag kvar till helg och vila

Jag är så slut i huvudet. Det är så mycket information överallt, så mycket nytt att lära sig, och man anstränger sig ständigt för att förstå vad andra säger och det är ännu svårare att bli förstådd. Även fast vi bara går i skolan 4 eller 6 timmar om dagen så blir man ändå helt slutkörd. Och jag har ju redan skrivit om läxorna... Men idag fick vi bara 12 kanji och två sidor med glosor! Snudd på semester.

Om ni ursäktar så ska jag fortsätta att plugga nu så att jag faktiskt har en chans att få alla rätt på testen imorgon! 

Det är förresten en stor festival här i Kyoto på lördag, då blir det minsann mycket bilder. Kommit fram till att det är rätt osmart att ta med kameran på dagarna. Tycker att det räcker med fyra böcker, en ordbok och tusen pennor i den väskan jag har med mig... Däremot så tar jag ju bilder med mobilen, så jag måste komma på hur man gör för att få in dom på datorn.

Och och och (!!!) en vän visade mig bästa utkiksplatsen hittills över norra Kyoto. Bara måste dit och ta bilder någon kväll!

Hard work, work

Sitter i sängen med alldeles för många böcker och papper runt mig. Skriver lite snabbt bara, för jag har verkligen ingen tid till att göra något annat än att plugga just nu, haha. 

Dagens hemläxor:
 • 12 kanji
 • ~30 glosor
 • Ett uppslag i boken med ~15 uppgifter som vi gick igenom idag
 • Dubbelsidigt papper med uppgifter som sammanfattar hela förra kapitlet
Det är tufft, men jag lär mig hur mycket som helst varje dag. Särskilt med den läraren vi har på måndagar och tisdagar. Vi kallar henne "Buu-buu-sensei" för att hon alltid gör ett kors med armarna och säger "BUU-BUUUU!!" när hon ska visa att något är fel. Söt! 


FFS.

Härligt att jag har sådant flyt hela tiden! Eller vänta... hur var det nu igen? 

The Gazette spelar här i närheten nästa vecka, kunde inte fixa biljett innan de var slut. 
ONE OK ROCK spelar i Osaka i november. Tänkte köpa biljett imorgon, kikade på deras hemsida - SOLD OUT

Leeess. Får hoppas på att båda banden kör på en tour innan jag åker hem. Gazette lär ju iallafall göra det, med tanke på att de har 10 års-jubiléum nästa år! Åh, tänk att se deras slutkonsert på den touren. I Tokyo Dome eller något. Waaah.
"Dream as if you will live forever
And live as if you'll die today"

Ett par bilder eller två


Kamogawa river.
Gatorna blev helt plötsligt oändliga shoppingstreets med tak.

Kyoto is the place to be

Japaner är folk som festar, på riktigt. Hade inte trott att klubbarna i Kyoto stänger för natten vid ungefär fem på morgonen - och då med mycket folk på dansgolvet fortfarande. I Sverige stänger dom ju runt 2-3, helt värdelöst. 

Åh, det regnade så mycket i fredags, hörde också att det hade varit tyfonvarningar. Hela dagen hade det varit spöregn, men vi tog bussen ner till stan för en utekväll iallafall. En random japan som vi träffade i hallen där nere följde med också, efter att vi hade pratat i typ 5 min. Trevligt trevligt. Gick till ett antal olika mysiga och mindre mysiga pubar, kom inte in på en klubb för att vi inte hade något ID, failade på att hitta en billig karaoke, gick tillbaka till den Irländska puben "The HUB", ett par glas vin där, och sen gick de som hade ID till den där klubben. Jag, Isak och japanen börjar alltså då hem.

Fint väder osv, uppehåll med regnet, pratar och har trevligt medans vi går den 1 timmes långa promenaden. När vi gått i 15 min så kommer det värsta regnet jag någonsin upplevt. Det var helt... bara... what. Det regnade igenom mitt paraply. Har bild och någon slags video på regnet på min mobil, men jag vet inte hur jag ska få över det till datorn! Något med bluetooth..... Iallafall, vi går där i regnet som studsar igenom mitt paraply, forsar vatten på trottoaren, efter att tag så typ skiter jag i att undvika pölarna då mina skor är 150% blöta ändå. Japanen sa något om att "det här är nästan som tyfonerna på sommaren". Nice. Så jag ska överleva 2 månader av det där vädret i sommar? Vi kommer iallafall hem 4.10, känns som att jag har duschat eller badat med kläderna på. Skorna är helt förstörda av smuts och jeans som färgat av sig, dör i sängen och somnar. Bra kväll ändå. 


Såg ut ungefär såhär, men det var mer. Vägg av vatten, woho.
Bildkälla

Så var vi ut igår igen, såklart. Gör ungefär samma sak som i fredags. Träffar t.o.m. en random japan igen som hänger på oss. Han var frisör, så ni kan ju försöka tänka er en rätt lång japan (lika lång som mig), som är frisör... Mhm... Efter att vi träffat han så drar han med oss till den klubben där de andra var i fredags, och vi kom in! Snäll dörrvakt. Klubben var hur nice som helst. Rätt litet, men packat med folk ändå. Dansar som en tok, och tar sen en taxi hem vid kvart över 5 då klubben precis har stängt, kommer hem och somnar direkt.

Det märkliga är att... I Japan så brukar inte tjejerna behöva betala för att gå på klubbar, medans killarna måste betala typ 2000 yen. Men på vissa ställen tar dom inträde för tjejer med, som igår. Jag betalade 500 yen (~45kr), medans killarna fick lov att betala 2500 yen (~220kr). Kände mig så elak.


Dom som var så vita och fina när jag lämnade Sverige...

しっとり チュコクッキーDe här kakorna är så fruktansvärt goda. Nya favoritgodiset for sure. Kostar bara 75 yen, vilket är ungefär 7 kr. Farligt, farligt. 

Nu blir det rött vin och sen utgång med mina vänner!! Antagligen blir det en 40-50 min promenad hem i spöregnet senare inatt... Men aja, jag har då iallafall köpt ett halvstort paraply nu.

Alarm


Det här är jag på mornarna. Kanske borde skaffa lika många klockor med tanke på att jag lyckades stänga av alla mina tre alarm i sömnen den här morgonen... Kom 2½ timme försent till skolan. Vaknade 11.20 och nästa lektion började 11.45. Tog typ 4 minuter så var jag ute på cykeln i regnet. Aldrig cyklat så snabbt i mitt liv. Stannade inte ens vid de små rödljusen! (!!!)

I Japan är man rätt sträng med att man alltid ska vara i tid och i skolan överhuvudtaget (även då man är sjuk), så jag kände mig rätt dum... Men läraren sa att det inte var någon fara, bara att jag "inte gör det till en vana". Nä, tack.

Cocktail Black

Idag har jag skaffat mig en japansk mobiltelefon!! Jag har utan internet, och därför så kan jag bara sms'a (vilket man inte gör här annars, man mailar genom telefonerna). Men de flesta andra jag umgås med skaffade den här telefonen från AU också, så det blir billigt och bra. Får se om jag uppgraderar till internetanvändande om ett par månader, då kan ni vid datorn "smsa" till min mobil genom att maila. Låter inte alltför dumt va?Telefonen fanns i ljusblå och rosa också... Men, det känns inte riktigt som jag. Den här modellen heter "Cocktail Black", hehehe. Kameran är 8.1 mp och har en massa roliga funktioner. Det är ungefär det jag vet om den hittills. Och att jag bara betalar runt 80 kr i månaden om jag inte ringer och smsar till folk som inte har AU. 

Jag tycker att det är lite kul iallafall. Nya prylar är så nice. 

Annars så har skolan gått bra! Har tränat adjektiv och klockan hela dagen, så det har varit som en repetion på det jag kunnat tidigare men glömt bort. Plus att man tränar ju hela tiden all japanska genom att lyssna på läraren och fråga saker - på bara japanska. 

För er som har frågat om det är svårt att hänga med på lektionerna när dom bara är på japanska:
Ja, det är svårt. Men lärarna är rätt duktiga på att se när vi inte förstår, och då använder dom kroppspråk, bilder, ritar på tavlan eller bara förklarar med andra ord vad det är dom menar. Så det funkar på något vis iallafall! Att ha lektioner på engelska skulle kännas rätt värdelöst om man faktiskt åker till Japan. Då hade jag lika gärna kunnat pluggat ett år på någon högskola som har japanska-kurser i Sverige. 

Funderar på om jag ska möblera om här så att det ser lite större ut... Vi får se. Film skulle sitta fint också.

Första skoldagen, del II

Jag har ju skrivit om "första skoldagen" här förra veckan, då jag var i skolan första gången. Men idag har vi verkligen startat på riktigt. Så nu är det del II - fortsättningen. Hör och häpna.

Så jag har alltså hamnat i nybörjargruppen - klass B (näst "sämsta" som jag sagt innan), och det är verkligen tillräckligt för mig. Har pluggat Steg 1 och 2 i gymnasiet, och även en kvällskurs på ett år i Sverige. Så ni kan ju tänka er vad mycket nytta jag har av den kunskapen här i Japan... (Ledtråd: Ungefär noll)

Min klass är superbra. Runt 15 pers, bara tre svenskar, resten är från asien ungefär. Väldigt mycket skratt och man känner hur alla är på samma nivå, så det är skönt. Dock har asiaterna ett liiitet försprång vad gäller kanji... Men det ordnar sig nog. 

Tänk er det här... Det är första skoldagen, du har gått media på gymnasiet i 3 år (slappaste ever, kommer knappt ihåg att vi hade några prov) och det första som händer är att du får 6 olika studieböcker, 50 glosor, 6-7 uppgifter och 10 kanjis i läxa. 

- .......... whoa. Till imorgon?
- Jajemän! :D Kanjin är dock till måndag!! Fighto!


Pluggat säkert 4-5 timmar idag, så nu sitter glosorna och jag har gjort alla uppgifter utom en. Duktig tjej. 

Och för er som undrar, lektionerna är helt på japanska.


Såhär går det till när vi svenskar pluggar.


Rödljus!

Förresten, har jag sagt att man verkligen inte går mot rött ljus i Japan? Även om vägen man ska gå över bara är 3 meter bred, och även om det är tomt med bilar så går man inte över om det är rött. Däremot så kan man gå över vägen om man går RUNT själva övergångsstället. Då verkar det vara helt okej. 

Så lägg det på minnet om ni ska till Japan: 
- Inte gå mot rött ljus
- Om ni måste, se till att inte gå på de vita sträcken så ordnar det sig! 

Japan är så knäppt. 


Astrevlig kväll

Igår var...
 • Första gången en okänd japan pratar med mig på bussen
 • Första shoppingvändan
 • Första krogrundan
 • Första karaoken
 • Första (och enda?) gången jag gick från stan till lägenheten
En rätt bra kväll var det då iallafall. Åkte med Isak och Kiefer till cityyy för att byta någon datordel, och jag skulle köpa en längre internetsladd. Största affären någonsin. Tänk er typ ONOFF med anställda överallt, och du kan inte ens se väggen som är längst bort för att det är så stort. Jag kände mig rätt vilse när vi försökte hitta ut från affären - men vi kom ut, på ett helt annat ställe än vad vi gick in på. Ska spana in shoppingen mer vid något annat tillfälle, vi dog av hunger så hade ingen lust att traska omkring där. 

Och den här damen på bussen som pratade med mig sa att vi var så fina, och vi pratade om hur fint Kyoto är, och hur fint syrsorna låter på kvällen. Sånt är så kul, när man måste anstränga sig riktigt för att prata japanska och inte svenska/engelska hela tiden. Mer sånt, ja! 

Sen gick vi till en helmysig pub! Timmerväggar, lågt i tak, timmerbänkar, ungefär så. Folk hade skrivit på väggarna, ritat, satt dit bilder och visitkort osv. Mycket mysigt. Rockmusik var det också. Den andra puben vi gick till var en Irish Pub, där var det ungefär 50/50 av japaner och utlänningar. Mina två vänner diskuterade hur de skulle kunna "fånga fiskarna" som satt några bord bort. Dvs. två japanska tjejer som också dom spanade mot vårat bort konstant. Dom lämnade mig vid bordet och där satt jag helt själv. Men så kommer en japan fram och typ "Are these guys your FRIENDS?!", så tog han mig till sitt bord där han hade sina vänner! Hur trevligt som helst. 

Dom jag satt med fick lov att gå, så jag gick till mina vänner. Snacket bestod av hur man uttalar våra namn, våran hårfärg och hur långa vi är. "Sugoooiiiii". Vi gick sen till en karaokebar där vi försökte vårat bästa att sjunga på japanska och andra engelska sånger. Helt okej sådär. Fast det var mycket dyrare än vad jag trodde... Vi betalade ungefär 150 kr var, och då var vi där 1½ h. Så runt 800 spänn. G-a-l-e-t. Det måste vara mycket billigare här där vi bor...

Sen gick vi hem. Gick. I typ 40-50 min säkert. Kom hem halv fyra. Note to self: nästa gång, ta cykeln. Och kameran.

Någon?

Jag har bara en snabb fråga till er som vet. Bara... Vad är det här? Jag har alltid undrat och det är ingen som har förklarat. Dom finns överallt. Både här och i Sverige. Antar att det har någonting med smartphones att göra. Men... jag fattar inte. 

http://www.facebook.com/profile.php?id=132792510081808
?!

Jag har tråkigt och jag kan inte få tag i mina vänner för ingen av oss har en fungerande mobil än. Så nu ska jag se på How I Met Your Mother, njuta av det dyra brödet jag köpte och dricka mjölk som luktar juice. Vi får se om någon börjar saknar mig och kommer förbi här så småningom. Borde städa, ifall att. Och jag borde köpa en tvättkorg.

一番外人

Jag älskar att vara i det här landet. Allt är verkligen annorlunda från Sverige. För ett par dagar sen gick jag på gatan och åt en bulle (frukost, ehe) och kom på att jag har inte sett någon japan äta eller röka på gatan (däremot så röker mopedister). Fick lov att fråga en kille på skolan om det, och det är tydligen ganska oförskämt att äta på gatan. Men då tänkte jag lite: Okej, jag är en kvinna på 180, kommer där gåendes med världens största solbrillor, i linne (alla andra hade typ långärmat eller jackor, medans jag tyckte det var lika varmt som det är i Sverige på sommaren) och äter en bulle. Står GAIJIN (utlänning) med stora bokstäver över hela mig. Hur mycket japanska och japanska manners jag än lär mig så kommer jag alltid att vara lika mycket gaijin! 

Så, för att bara uppdatera er lite om de senaste dagarna så har vi gjort våran Alien Registration, skaffat japansk sjukförsäkring (även om jag redan har en svensk...), fixat mig en för liten cykel, vi har kollat in universitetet, varit uppe till tre-fyra på nätterna för att man träffar folk hela tiden, och druckit iskaffe. Ungefär så. När det är små bilder så klickar man för att förstora, okej?

Skolan börjar på tisdag, så tills dess kan man leva livet för sen kommer väl tusen läxor antar jag... Som jag misstänkte så har jag hamnat i nybörjarklassen B (Finns A, B, C - C är sämst-sämsta). Vi är ungefär 20 svenskar som har börjat den här terminen vilket är helt sjukt. Inga norrmän, danskar eller andra skandinaviska folk - bara svenskar. Plus att det går runt 5 st svenskar på skolan sedan innan. Men vi slår iallafall inte taiwaneserna som är runt 150. 

Idag är det fredag, funderar på om vi ska ut på någon krog eller så. Man måste vara 20 här i Japan för att få dricka överhuvudtaget, men jag har hört att de inte kollar ID då det gäller utlänningar. Brist på engelskakunskap? Jag är pepp på karaoke-bar!! Inte varit till en sån än!

Cyklister

Måste bara skriva det. Alltså, tänk er ett cykelmaraton - på trottoarerna. Det känns som att japanerna alltid har bråttom på sina cyklar. Och inte nog med att trottoarerna är hyfsat små så att det blir trångt om man råkar gå fler än en person på dom, cyklarna låter inte överhuvudtaget. Det är som att alla cyklar är i toppskick, inget skrammel eller tickande. Dom har ju plingor men det är inte ofta dom används. Så man blir helt paranoid och tittar bakåt hela tiden så man faktiskt har en chans att vara iallafall lite beredd på att dom kommer swishandes förbi. Och det där med att det är vänstertrafik... Att man ska gå till vänster på trottoaren. Det är inte det lättaste när man är tre-fyra svenskar som bara lullar omkring över hela gåbanan av ren vana. Och istället för att plinga så hoppar dom av sina cyklar när någon kommer i vägen och småspringer förbi istället, för att sen direkt hoppa på och rulla iväg i full fart igen.

Igår såg jag ett helt gäng företagsnissar som kom ut från en byggnad och pratade glatt. Men när dom började gå mot nästa destination så gick alla bakom varandra till vänster på trottoaren, helt tysta, som att dom bara fick lov att gå sådär ifall ett gäng cyklister skulle komma. Kom inte direkt några cyklar precis dååå, istället kom en 1.79 (!) lång, svensk tjej som inte hade någon lust att gå i snigelfart bakom dom alla. Sjukt vad folk kan stirra ibland. 

Har inte någon bild eller film på cyklisterna än. Måste fixa det... Det är helt tokigt. Och det ska tydligen bli värre till våren när det kommer hit nya elever som börjar på universitet (stora skolstarten är i april här). Har nog lyckats skaffa mig en mobil tills dess så att jag kan filma...

Haha, just det! Japaner är som sagt rätt lagliga och så av sig. En butik kan ha stängt för dagen/helgen men låter sina prylar stå kvar utanför shoppen - och ingen rör dom. Folk går och tittar, men fortsätter sen. Skulle det hända i Sverige? Däremot när det gäller cyklar och paraplyn (man hänger sina paraplyn utanför byggnaderna), så verkar det inte som att folk är blyga. Finns det en upplåst cykel och man är trött - så tar man den och cyklar dit man ska och låter den stå där. Samma sak med paraplyn, regnar det och man har glömt sitt så finns det ju tiotals utanför varje byggnad. Förstår inte riktigt det där. 

Nu vet jag inte hur det är för er andra som bor i Japan som kikar min blogg, är det likadant i era städer?

Första skoldagen ♥

Den här dagen har varit helball. Helt underbar.

Träffade först Klara vid 08.15 som bor granne med mig, hon visste inte vart skolan låg så jag erbjöd mig att gå med henne. När jag har gått själv till skolan har det tagit runt 20 min, och vi skulle vara där kvart i nio. Men när man går och pratar, hittar lite söta automater på gatorna så tar det såklart lite längre tid. Så vi hamnar sist i den kö som är för att registrera sig på skolan. Vi märker att det är en hel del svenskar där, och jag blir väl lite småbesviken på att det faktiskt är så många - då jag egentligen alltid velat gå på en skola helt utan svenskar. Men tänker att det är som det är och att året kommer bli asbra ändå. 

Vi är alltså på skolan för att göra ett japanskatest, både prov och intervju. Kan väl inte direkt säga om det gick bra eller dåligt, då jag bara kunde skriva ner så mycket som jag har lärt mig hittills. Men jag antar att jag kommer att hamna i nybörjarklassen. Ni som känner mig vet att jag älskade att plugga japanska på gymnasiet, så ni fattar att det jag lärt mig i Sverige har inte riktigt någon mening här. 

Jag gör testet, och gör intervjuen där en av lärarna frågar lite snabba frågor och jag svarar så gott jag kan. Efter det kan jag gå ifrån skolan om jag vill, men möter ett gäng svenskar som står nere i lobbyn. Efter att vi stått och pratat om flygresor, priser, om hentai ska vara censurerad eller ocensurerad, lägenheter, så försvinner jag iväg med Vincent och Makoto för att äta någon mat. Vi tar en sväng in på Kyoto University of Art & Design (vilket är jättemäktigt!) innan vi trillar in på en restaurang. Beställer någonting som jag inte riktigt kommer ihåg vad det heter, men det är riktigt gott iallafall! Vet inte riktigt vad det var heller, så går inte att beskriva. Det hette någonting på Gya-...


Efter att ha försökt köpt en cykel med hjälp av Vincent och Makoto, utan någon större framgång pga att jag inte hade någon adress eller ens telefonnummer, så struntar jag i det. Jag traskar därför hemåt med mina onda hälar i typ 25 graders värme. Nästan hemma så möter jag Jens och Isak som är på väg mot stan, så jag vänder och går med dom till vart jag nyss kom ifrån. Vi flummar som sjutton, hittar en spelbutik (där man lägger mynt i automater ni vet), besöker små shoppar, äter (på samma ställe igen - fast inte jag då), börjar gå mot Jens område där han ska köpa en cykel, träffar på en japansk kvinna inne på en shop som säger att vi är aslånga och har en hel konversation om just det, går upp i någon skog där vi hittar fina tempel och halvt går vilse, men kommer tillslut till cykelshoppen. Jens cyklar runt som en ståtlig engelsman medans jag och Isak skrattar sönder. 
Efter det här så tar batterierna slut, så har inga bilder på engelsmannen på sin cykel, templet eller hur fint det är på kvällen.

Efter att ha lämnat av Jens någonstans så spatserar jag och Isak tillbaka mot lägenheterna, och det tar säkert 30-40 min. Åh, det är så fint i Kyoto. Har verkligen sett det nu när man har kikat runt lite mer i staden. Iallafall, vi är hungriga och jag bestämmer mig för att köpa någon som heter "takoyaki". Det är någon slags omelett i bollform, gjord av ägg och bläckfisk i stort sett. Asgott faktiskt. 


Googlebild.

Bästa är när vi står där och smådiskuterar vad Takoyaki faktiskt är gjort av och Isak säger "Vad var namnet på det här nu igen?" och japanen som gör dom svarar plötsligt "Takoyaki desu!". Blir helt chockade. "Sweeped off our feets", eller hur säger man? Frågar på japanska om han förstår svenska, men nej nej. Det var det roligaste idag. Sen chillaxade vi inne i min lägenhet tills för typ två timmar sen. 

Så, som ni förstår så har jag haft ganska fullt upp hela dagen. Imorgon ska vi studenter göra en "Alien registration", så att vi alla blir lagliga aliens här i landet.

Godmorgooon Kyoooto

Klockan är 6 på morgonen och här sitter jag i det största och fluffigaste täcke jag någonsin sett - piggare än någonsin. Tack Japan för att ni gör täckena så tjocka, det är svinkallt i lägenheten. Undrar hur vintern kommer att kännas... Lär buffla på mig ett x antal filtar och tepåsar tror jag.

Somnade runt halv elva och sov ungefär 6h, så det känns riktigt bra. Hade inte trott att jag skulle kunna somna överhuvudtaget. Och jag har inte märkt av några insekter eller sånt inatt, mer än i mina drömmar (som också väckte mig för att jag fick lov att kolla överallt! Fulingar).

Idag har jag tänkt att jag ska köpa sånt som bara måste finnas i ens boende. Ungefär diskmedel, handdukar, kackerlacksfällor (prio!) och lite sådant. Ska försöka hitta en secondhand-butik för sånt som strykjärn och strykbräda... Ett anteckningsblock ska jag också köpa någonstans. Men sånt finns överallt, det är inte klokt. Jag bor i utkanten av staden, långt ifrån centrum. Ändå så är det butiker på varje gata som är fullproppade med olika grejer. Och varje gång man kommer in så ropar alla anställa "いらしゃいませえええ!!" (Irashaimase; välkommen) hur glada som helst och bara flyger fram med ett jätteleende. Och det verkar som att om man har en ung kille anställd i sin butik så bara måste han se bra ut med tillfixat hår och perfekta ansiktsdrag, hmpf. Note to self: Gå till butiken där den där långa japanen jobbar och köp vad som helst. Typ hårfön.

Jaha, jag går väl upp nu. När ni går och lägger er. Skumt.

Första dagen i Kyoto - check!

Här sitter jag och tuggar Pocky i en liten lägenhet där rummet är 7,5 kvm stort, toan är så liten att mina knän tar i vägen, köket vet jag inte riktigt vad jag kan säga om. Men lägenheten är ju rätt mysig då den är så liten, och den är billig. Så det får funka. Vi får se om jag får besök av kackerlackor inatt... Vet inte riktigt vad jag ska tycka om det... 

Ni borde också få veta det att jag inte riktigt klarar av att vara seriös på kort.

Hursomhelst, resan gick bra! Fick hjälp av snälla arbetande japaner och annat folk hela vägen från till J-Stay's kontor där jag fick sitta i 2 timmar och lura med datorn och trådlöst internet. Ingen av mina nära och kära var vaken och det kändes helmysko, medans jag satt där helt ensam och hyper och ville bara skrika till någon hur glad jag var. Illa, illa. Efter att jag hade tagit ut mitt flumm på facebook så slog jetlag-känslor till... Illamående, yr, förvirrad, saker och ting snurrade, osv osv. Men då hade jag inte heller sovit särskilt många minuter på flyget...

Undrar vem som vill läsa om sånt tråkigt. 

Har varit och fotat och promenerat så mycket som jag vågat idag, vill inte gå vilse det första jag gör. Var också in till språkskolan och sa att jag ska börja på måndag. Då började läraren att förhöra mig på japanska och ställde frågor på japanska som jag skulle svara på, och hon höll sig minsann till japanskan även när jag inte förstod frågorna. Det här blir asbra. Så som det ska vara ju. 

Kyoto är jättefint... Det som jag har sett hittills då. När man kom in i staden så var det bara massvis med små betonghus, kraftledningar och sladdar överallt i luften... Och sen ser man bergen - runt hela Kyoto. Sånna där söta kulliga, ni vet. Och varmt, typ 24 grader. 
Ett tips är att klicka på de små bilderna.
Nu lär jag gå och lägga mig, klockan är elva här och jag är sådär skönt trött. Uppdaterar imorgon om hur många objudna gäster som kom in inatt. (Den som inte fattar, får inte under några som helst omständigheter missuppfatta det jag just skrev. Uppfattat?).