God jul!

God Jul från Kyoto!
メリークリスマス!

Såhär såg min julafton ut. Men här i Japan är julen inte riktigt som i Sverige, man kan nog säga att det är ungefär som Alla hjärtans dag. Man firar med sin käraste, och juldagen firas med familj/vänner. Så idag ska jag först äta tillsammans med min klass på KFC. Efter det får vi se vad som händer, förmodligen blir det någon slags utgång. 

Ska också tala om det att jag antagligen inte har något internet förrän i början av januari. Min granne och jag delar trådlöst internet, och han åkte hem till Sverige innan jul. Förmodligen drog han ur alla sladdar i lägenheten utan att riktigt komma ihåg mig... 

Tack för julklappar och mobilsamtal (!!) från Sverige! 

Har fixat jul-feeling

Nu har jag minsann tagit tag i min egen jul och köpt mig en jättefin julgran, en liten dekoration som jag ska hänga på ytterdörren och en tomteluva med lammöron. Nu är det jul i stugan kan jag lova er!! Hur många dagar är det kvar till julafton sa vi? Alla i klassen och även lärarna har köpt en julklapp var, så ska vi byta de imorgon. Och på tisdag ska vi äta på restaurang, mysigt! 

Det bästa är dock det där med att slippa all den julstress som är i Sverige. Kyotoborna har lärt mig mig väldigt mycket om att ta det lugnt överhuvudtaget. Stress på affärer, bussar, tåg och sådant finns knappt här. Det enda är väl bilarna i trafiken isåfall. 


Fina julgranen, ca. 7cm hög! Och dekorationen där i förgrunden.


Lite julig iallafall.

"Tack" från det Japanska folket


Den här videon får mig att storböla, riktigt så att jag hulkar nästan. Jordbävningen i Japan den 11:e mars är nog bland det jobbigare jag har upplevt. Att inte kunna hjälpa till och istället sitta dygnet runt och söka efter nyheter, lära sig om kärnkraftverk för att förstå vad det är dom pratar om, och vad som skulle kunna hända om det eller det där hände. Jag lovar, jag hade fått MVG+ på ett prov om vi skulle haft något sånt om kärnkraftverk i skolan just vid den tiden, haha. 

Den här videon är ett "Tack!" från Japans befolkning till alla som på något vis hjälpte till under katastrofen.


Midterm test - över!

Proven är slut, jag har fått mina reslutat och jag klarade det!! Över 60% på varje prov = safe!

Jag är så lättad... Och det är är också min kropp kan jag tala om. Jag antar att jag har pressat den lite för hårt sen förra veckan genom att plugga nästan dygnet runt och sovit dåligt. Nu har jag blivit sjuk, hostar och det gör ont lite här och var. Imorgon ska vi egentligen göra japansk godis, lite som en pysseldag ni vet. Men jag vet inte om det är någon bra idé om jag hostar och gör mina klasskamrater sjuka... Får se hur jag känner mig imorgon bitti.

Igår var det en liten avskedskväll för Simon som åker hem till Sverige, så vi var och åt på en dyr restaurang där man steker kött och sådant själv på en grill som står mitt på bordet. På det här stället kunde man beställa in hur mycket som helst under två timmar för ungefär 300 kr. Helt okej, men kanske inte någonting man gör varje vecka. Jag åt mig mätt för typ tre veckor framöver. Och såsen som man doppade köttet i var så fruktansvärt god.


Sofia nr2, jag och Jens som väntar på mat med resten av de 13 personerna som var med!! Mysigt.

Både igår och idag har vi inte haft några läxor, och är inte så säker på att vi ens får några den här veckan överhuvudtaget. Är det ens okej att inte plugga någonting på en hel dag? Iallafall så idag åkte jag och några vänner till Fushimi Inari som är en av Kyotos mest kända shrines. Jättefint med alla röda portar över stigarna som går upp mot berget. Dock tänker jag åka dit någon mer gång med en fulladdad kamera och lite tidigare på dagen då solen är uppe!

Ska lägga upp mer bilder imorgon på facebook! Är alldeles för trött och utmattad för att ens kolla igenom alla bilder nu... Haha. Och imorgon ska jag förhoppningsvis skriva kontrakt till nya lägenheten (Simons gamla!). Kunde inte göra det nu sist för att det är ju såklart alltid någonting som krånglar. Däremot så har jag nyckeln redan, så flyttar nog över en del grejer imorgon kväll. Längtar efter en mjuk madrass <3 

Godnatt! Och förresten... Det är verkligen december på bilderna, inte klokt.

Skriver det i sten

Har funderat ett tag, fram och tillbaka, hit och dit, suttit inne och inte velat gått ut för att jag har varit helt nere och fängslad av tusen tankar - men nu har jag jag faktiskt bestämt mig. Och det känns skönt.

Jag kommer att åka hem i april istället för i oktober.

Det är inte så att jag inte trivs, har jättemycket hemlängtan, eller det där med att jag vet att jag kommer att avlida av sommaren. Det är mer det där att mina förnuftiga tankar som jag grävde ner i marken i Sverige innan jag åkte nu har kommit ikapp mig. Det kostar jättemycket att studera såhär utomlands. Eller... det är väldigt mycket pengar om man gör det som en bara-för-att-grej. Dom flesta på skolan har ett mål med vad de vill göra med japanskan de lär sig, och mitt mål var ju faktiskt att komma till Japan och lära mig japanska. Vilket jag gör just nu. Har inte det där "Jag vill jobba på en japansk firma i mitt hemland", "Jag ska bli japanskalärare", "Jag vill bo här". För mig är det lixom bara "Jag är här för att jag vill veta vad de sjunger om i sångerna jag tycker om" typ... Haha. 

Jag vet att jag antagligen kommer att ångra mig tusen gånger om när jag väl är i Sverige igen. Men jag tror också att jag kommer att ångra vissa grejer om jag faktiskt stannar här också. Jag kan ju alltid åka hit på semestrar och så, visst? 

Sen jag kom på tanken med att kanske åka hem i vår så har även massa andra idéer kommit fram. Typ jobba i Norge ett tag, åka och se Irland som jag alltid velat gjort, kanske åka till Island en sväng också. Och plugga någonting som jag verkligen vill jobba med i framtiden. (Det har jag dock inte riiiktigt kommit fram till än, men har tankar som är på rätt spår tror jag).

Så nu vet ni, familj och vänner! Det blir ännu en midsommar i Leksand! Om jag inte sitter fast på en båt utanför Norges kust och fångar fisk... Kommer förmodligen att åka hem med mamma då hon har varit här, den 7e april alltså. 

- - - - - - 
Har förresten gjort alla proven vi haft de här två dagarna nu. Är rädd att jag inte fixar över 60% sammanlagt, och det finns nog en viss risk för det... Får reda på reslutatet redan imorgon, snabba bud här i Japan!

Inte utbränd

Passar på att skriva ett litet inlägg nu när jag faktiskt har lite tid över.

Nästa vecka, mådag och tisdag, har vi prov på allt vi har gjort hittills. Dvs. 30 kapitel, ~30-40 ord till varje kapitel, ~300 kanji och självklart all grammatik som hör till varje kapitel. Pluggar 12 timmar varje dag, helt slut i skallen på kvällarna. Men nuförtiden sover jag bättre, så jag fixar det faktiskt utan att bryta ihop totalt, haha... Nejdå, ingen fara.

Man måste få 60% av alla prov tillsammans för att bli godkänd, så det är rätt tufft... Men jag har en "morot" för att peppa mig själv att fixa det ännu mer!! Får väl se hur det går... Önska mig lycka till!

Ska ta det där om nya lägenheten sen framöver, efter proven och efter att allt är klart med lägenheten.


Lever än.

Julkänsla = noll


Jag antar att ni där i Sverige har börjat med julstressen. Vad ni ska köpa till vem, all mat som måste förberedas och lagas, vart man kan skaffa en billig julgran, fundera på om man får snö till julafton... Det finns ingenting sånt här, överhuvudtaget. Har knappt hört någon ens nämna julen. Ser julgranar i vissa skyltfönster, och ett par affärer spelar julmusik i high pitch-mode.

Saknar den julkänslan litegrann. 

Så var jag ut och handlade alldeles nyss, i 10-15 grader, ingen snö och fortfarande löv på träden. Kommer hem, parkerar cykeln och möter en gammal man som också ska parkera sin. Så tar han snabbt upp en liten påse med julgodis och säger "Omiyage!! Douzo!" ("Gåva!! Varsågod!") Och jag bli helt till mig och slänger ur mig jättemånga "Säkert? Wow! Tacktacktacktack" ungefär. Hade inte alls väntat mig något såntdär efter min jullängtan. Är nu helt varm i hjärtat av farbrorns vänlighet. Skulle ha frågat vilket rum han bodde i och slängt ner en liten present i brevinkastet på julafton... 

Julstämningen steg lite, och jag ifrågasätter om Jultomten verkligen finns eller inte.


"Merry Christmas, for your happiness"
Aw.

Kyoto är så vackert

Då alla älskar bilder, så kör jag på ännu ett sånt inlägg. Bara för att komma ikapp lite med bilderna jag har på datorn. Så, det är rätt blandat från lite olika dagar.

Var ute och cyklade i säkert 3 timmar sammanlagt här för ett par dagar sen då jag var ner till stan och betalade hyra och sa upp lägenheten för att jag flyttar i mitten av december. Konstigt hur man först cyklar bredvid en stor väg, fullproppad med bilar och mycket ljud och folk som tutar. Så tar man en liten väg in till nästa kvarter där det går vackra geishor, är knäpptyst och finns små tempel och andra traditionella grejer. Fick dock inte så mycket av det på bild då jag hade bråttom att betala hyran, haha... 
Nej, det har inte precis regnat. Gatorna är rena i Japan. Lär er, Sverige.

Tyckte att det jag gjorde i förra bild-inlägget var rätt smart, det där med facebook-album. 
November-albumet hittar ni HÄR.
Oktober-albumet hittar ni HÄR.

KnasKunde inte låta bli att lägga upp den här.

Shojin ryori - Buddistisk vegetarisk mat

Idag på min Kyoto's kultur-klass så var vi till en liten restaurang för att laga japansk mat. Jag hade väntat mig sånna kända japanska rätter - istället får vi höra "Idag ska vi göra mat på endast frukt och grönsaker". Och som många vet, så är jag rätt allergisk mot sånt... Men jag grinar icke utan antar utmaningen, så att säga. Envis som man är. "Jag kanske inte är allergisk nuförtiden? :-)"

Först lyssnade vi på när mannen som såg så väldigt, väldigt fridfull och ärlig ut (på något vis) pratade om att människan äter saker bara för att det är gott - utan att tänka på vad man faktiskt äter och hur det är tillagat. Så han kom fram till att kött och snabbnudlar är dåliga saker. Efter det förstod jag inte så mycket.

Efter denna lilla föreläsning så gick vi in i ett traditionellt japanskt rum där det stod några skålar med sesamfrön i på golvet. Satte oss runt dessa och skulle alltså testa att mala de - på traditionellt vis, inte fabrikstillverkat osv. Man sätter ena handen på den stocken så ska man snurra med den andra. Det är en slags meditation, som han själv kallade det. Och jag kan förstå att man måste göra någonting sånt samtidigt om man ska orka att snurra på den pinnen i en timme för att sesamfröna ska bli helt flytande... Vi fick testa 3 min var, och alla var helt slut i armar och ben efter det. 


Här har vi Kan-san som gör sitt försök.

Jag vet inte ens hälften av namnen på de frukter, grönsaker och rotfrukter vi använde oss av för att göra måltiden. De jag vet är: äpplen, morötter, svamp, tofu och ris. Säkert tredubbelt så många grejer. Hackade och hade oss för att sen kolla när den fridfulla mannen vispade ihop alla ingredienser med våra "Ooooohhh" hojandes i bakgrunden. Ett exempel är då han tog en burk med salt, visade upp, och hällde i rätt mycket i bunken. Det tyckte asiaterna var ett "Ooh"-moment. Självklart så hakade jag också på i de ljuden, halvjapan som jag är nuförtiden. Eller hur var det nu...

Så för att sammanfatta vad vi fick till lunch (15.30...):
  • Frukt/grönsaksguck som smakade som någonting jag aldrig har smakat
  • Soppa på svamp, morötter, någonting och någonting
  • Big size sushi med tofu på toppen (tror jag)
  • Grönt te
  • Efterrätt var mosade frukter som jag inte uppfattade vad det var. Såg ut som på ett bageri, gelé-aktigt.


Efter att ha tvingat i mig nästan all mat, trots mina allergier, så började det svullna upp inne i munnen och jag kunde lixom känna hur svullnaden gick åt alla håll samtidigt. Dvs, mot läpparna och samtidigt bakåt mot halsen. Första gången jag har upplevt just det, jätteläskigt. Men det gick bra. Nu vet jag iallafall att min allergi fortfarande är där och spökar. Antagligen var jag allergisk mot typ hälften av det som var i maten. Vågade inte smaka på efterätten heller, så det var synd. 

Av det vi åt så var nog riset i sushi-grejen godast, haha. Men kan absolut tänka mig att det där är gott efter att man ätit det några gånger. Vilket jag inte kommer att kunna göra...

Bilderna har jag lånat från Kan-san, då jag av någon anledning hade min kamera hemma och att jag inte kan föra över bilder från mobilen till datorn än. Måste fixa det någonstans, har mycket kul där.

Lite bilder från sportdagen 15/11!

Lägger äntligen upp lite bilder från den sport-/lekdagen vi hade med skolan 15/12. Var en helt okej dag, med massor av japanskaelever. Trodde aldrig att den lilla japanskaskolan jag går på skulle kunna få plats med så många människor. Men man slutar inte förvånas! 

Vi tog alltså bussen från skolan och åkte ~45 min någonstans, ingen riktig koll på exakt vart. Det var iallafall berg runtom stället, om det ger någon slags ledtråd..? :) Och åh, det är sån fin natur här. Särskilt nu på hösten (haha, säger hon i december... knepigt) när det finns tusen nyanser av rött och oranget överallt. Var ut och fotade en del sånt för ett par dagar sen, så de lär ju komma upp här snart med. 

Är inte så mycket bilder från själva sporten, blev ungefär noll riktigt bra bilder. Desto mer bilder är det från matlagningen efteråt! Om ni vill se fler bilder, så kan ni gå in på mitt Facebook-album HÄR. Blogg.se's sätt att lägga upp bilder är inte det absolut smidigaste... Det tar sån tid. Därför finns det fler på Facebook! 
いどがわ先生!
Idogawa-sensei!

Och som sagt, vill ni se fler bilder, så är det bara att klicka här så kommer ni till mitt facebook-album.